Enligt nya studier så kan även små doser av stress vara skadligt för fostret hos gravida kvinnor.
I SvD citeras överläkaren Caroline Lilliecreutz som forskar om stressens betydelse för förlossnings och graviditetsprocessen “Det verkar räcka med återkommande vardaglig stress som ekonomiska bekymmer eller problem i samlivet”.
En annan studie har visat att depressiva symtom ökar risken med för tidig födsel och en teori är att stressen stör den viktiga balansen för immunförsvaret vilket påverkar gratividitetsprocessen.
Forskningen har även inriktats på vad som kan göras för att förebygga och behandla stressen, ångesten och de depressiva symtomen och i Östergötland försöker man nu tidigt bedöma och behandla depression tidigt i graviditeten.
KBT har visat goda behandlingsresultat vid milda till måttliga depressioner, stress och ångestproblematik och en graviditet kan i sig själv vara stressande vid sidan om livets andra krav och stressorer.
En kortare samtalskontakt kan vara värdefullt för att inventera resurserna och lära sig viktiga färdigheter för både stress och smärthantering som kan underlätta graviditets och förlossningsprocessen. Det kan gälla allt ifrån smärthantering med Mindfulness och andningen som redskap till att hantera oro och tankar kring ekonomi, förlossning, äktenskap och föräldrarollen.
KBT (Kognitiv beteendeterapi) kan hjälpa dig att se hur dina tankar och föreställningar påverkar hur du upplever situationen och det i sin tur påverkar känslolivet och din kropp som i ett evigt kretslopp påverkar hur du tänker och beter dig. Genom att förstå den processen och lära sig ifrågasätta och verklighetstesta sina tankar, se sina tolkningar och veta mer om vad och hur allting påverkar varandra ökar du din insikt och möjlighet att påverka ditt känsloliv och beteende.
KBT är en effektiv behandling för nedstämdhet, ångest, oro, smärta och stress och kan ge god effekt även vid kortare behandling som 5-20 sessioner.
Välkomna att kontakta oss för information och en kostnadsfri bedömning.