En attack av intensiv ångest
Hjärtat som slår hårt och/eller snabbt, tryck över bröstet, andningen är ansträngd, yrsel, svettningar, illamående, stickningar.
Tankar som rusar snabbt snabbt – tankar som skrämmer, om att tappa kontrollen, om att dö, om att få en panikattack.
En absolut fasansfull upplevelse om gör att efteråt är du på din vakt på så att du upptäcker signalerna på nästa attack… i tid.
Känner du igen dig? Då kanske du lider av paniksyndrom. Ett ofta långdraget och smärtsamt symtom om inte rätt behandling ges då rädslan för nästa attack leder en till att undvika och begränsa sitt liv ytterligare vilket i sin tur ökar och bekräftar föreställningen att det som undviks verkligen är farligt.
I paniksyndrom är det tolkningen av de fysiologiska reaktionerna av rädslan som leder vidare den negativa spiralen ner till panikattacker och paniksyndrom. De skrämmande fysiologiska symtomen är vårt försvarssystem (Autonoma nervsystemet) som kör igång och förbereder oss för flykt eller strid. Dessa reaktioner misstolkas som tecken på att någonting är fel och något hemskt kommer att hända vilket ökar rädslan vilket i sin tur ökar påslaget i det Autonoma nervsystemet som ökar just de symtomen som kategoriseras som farliga och Panikcirkeln är komplett.
Kognitiv beteendeterapi är mycket effektiv vid behandling av Paniksyndrom.
Huvudfokus i Kognitiv beteendeterapi vid paniksyndrom består av psykoedukation – teori kring fysiologi och psykologi vid rädsla och panik. Beteendeanalys för att lyfta fram hur tankar-känslor-kroppsliga reaktioner och beteende påverkar varandra tillsammans med omgivningen och intryck utifrån. Beteendeexperiment och exponering där vi gradvis utsätter oss för det som vi upplever som skrämmande och utmanar de föreställningar vi har om vad som vi är rädd ska hända. Exponeringen kan ske i samtalsrummets trygga sfär genom att föreställa sig en skrämmande situation då hjärnan inte kan skilja på en inbillad eller en verklig fara och kroppen kommer då att svara med att starta igång det autonoma nervsystemet.
Vi har god erfarenhet av KBT vid olika svåra paniksyndrom och kan erbjuda behandling individuellt, i grupp, över Skype video och Internetbehandling. Alla ovan nämda metoder för att leverera behandlingen har goda behandlingsresultat. Kontakta oss för att boka in en tid eller ställa vidare frågor om symtom och behandling på mail: kbt@cognitus.se eller telefon 073-344 01 12. Välkomna till oss på Kontorshotellet Hoppet på Drottninggatan 26 i Karlshamn.
För mer information om Paniksyndrom och effektiv självhjälpsmanual hänvisar vi till “Ingen panik” av Per Carlbring och Åsa Hanell. Boken kan med fördel användas som komplement till vanlig KBT-behandling.
Är kbt nästa terapin mot ångest?
Hej
Ja, KBT har goda resultat när det gäller just ångest och paniksyndrom.
Maila på info@cognitus.se för att boka tid eller diskutera närmare.
Andreas