Enligt en pressrelease från Örebro Universitet så har 1,9 miljoner tilldelats från Försäkringskassan ett projekt lett av professor i psykologi Steven J. Linton och Karin Lindblom, psykolog vid Örebro Landsting. Syftet är att utveckla ett behandlingsprogram för tidig upptäckt och behandling av människor som riskerar att få långvariga problem av smärta i muskel och skelett.
– Vi kommer att arbeta med kognitiv beteendeterapi (KBT), som riktas både till individen men också till arbetsledaren. Vi har sett från tidigare forskning att patienter är oroliga för att arbetsbelastningen ska vara skadlig och för att de inte kommer få socialt stöd på arbetsplatsen. Det gör dem tveksamma till om de kommer att klara av att arbeta. Allt detta kan arbetsledaren ändra på.
Smärta i mukler och skelett är den vanligaste anledningen till sjukfrånvaro men även om det är ett vanligt problem så är det få som får bestående men. Det är viktigt att upptäcka det tidigt och ingripa med rätt metoder, ett sätt kan vara att anpassa arbetsuppgifterna vilket gör att arbetsledarens roll är mycket viktig för hur rehabiliteringen får för effekt.