Jag hittade en recension av Niklas Törnekes bok Relationa Frame Theory (förlag: Studentlitteratur) på WeMindbloggen som jag vill referera och hänvisa till då det är en bra beskrivning av boken och dess innehåll. Det är en psykologstudent vid namn Anna Fladvad som läst boken och rekomenderar den varmt då Törneke lyckas förmedla den rätt komplexa teorin på ett tydligt sätt.
Jag vill citera direkt ur recensionen då den förklarar teorin på ett visuellt sätt: ”Om Lisa är 3 år äldre än Tom och om Tom är 2 år äldre än Karin, hur mycket i ålder skiljer sig flickorna åt?” Att frågan kan besvaras är tack vare våra språkliga hjärnors förmåga till olika typer av härledning. För så snart vi har lärt oss att Lisa är tre år äldre än Tom har vi också lärt oss den motsatta relationen, att Tom är 3 år yngre än Lisa. Med hjälp av vår förmåga att härleda sådana ”stimulusrelationer” kan vi därefter göra ytterligare härledningar. För utifrån den härledda kunskapen om hur Lisa och Karin förhåller sig till Tom kan vi också föreställa oss relation mellan Lisa och Karin. Förståelsen av dessa till synes enkla verbala beteenden kan hjälpa oss att till exempel förklara hur vi abstraherar nya regler ur framtida händelser eller hur språket kan snärja oss i inte alltför gynnsamma garn.”
Boken är indelad i två delar varav den första förklarar den teoretiska grunden och den andra går igenom hur RFT kan användas kliniskt. Anna blev lite besviken på den andra delen i boken då den var mycket magrare än den första men ser det som naturligt då teorin är såpass ung.
Mina egna reflektioner kring boken är i mångt och mycket sammstämmiga med recenscenten, då även jag hade gärna sett en större del av boken vigd åt kliniska tillämpningar och hur man tacklar problemen i olika miljöer etc. Däremot så tror jag att det är meningen då det finns en hel del böcker inom ACT om hur du praktiskt går tillväga och det som saknades var en gedigen genomgång av teorin och då gärna så förenklad som möjligt och på svenska. Jag tycker det här är en värdefull utgivning som jag tror kommer bereda vägen för ACT i Sverige i större skala.
RFT är grunden i Acceptance and Commitment Therapy med sin kändaste amerikanska frontman Steven Hayes en nu mycket populär pykoterapiform. Den här boken är den första som i detalj går igenom den bakomliggande teorin men det finns två andra ACT-böcker på svenska, “Sluta grubbla, börja leva” – Steven Hayes och Släpp taget om smärtan – Joanne Dahl och Tobias Lundgren.
För fortsatt förkovran rekomenderar jag att besöka Association of Contextual Behavioral Science och du kan även fortsätta att läsa om boken Relational Frame Theory och andra böcker inom samma område på Cognitus Webbshop.