Warning: include_once(social.png): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/149694/cognitus.se/public_html/blog/wp-content/themes/scenic-sanity/functions.php on line 12 Warning: include_once(): Failed opening 'social.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/94/149694/pear/php') in /storage/content/94/149694/cognitus.se/public_html/blog/wp-content/themes/scenic-sanity/functions.php on line 12 Warning: include_once(social0.png): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/149694/cognitus.se/public_html/blog/wp-content/themes/scenic-sanity/functions.php on line 16 Warning: include_once(): Failed opening 'social0.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/94/149694/pear/php') in /storage/content/94/149694/cognitus.se/public_html/blog/wp-content/themes/scenic-sanity/functions.php on line 16 Warning: include_once(social1.png): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/149694/cognitus.se/public_html/blog/wp-content/themes/scenic-sanity/functions.php on line 20 Warning: include_once(): Failed opening 'social1.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/94/149694/pear/php') in /storage/content/94/149694/cognitus.se/public_html/blog/wp-content/themes/scenic-sanity/functions.php on line 20 Warning: include_once(social2.png): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/149694/cognitus.se/public_html/blog/wp-content/themes/scenic-sanity/functions.php on line 24 Warning: include_once(): Failed opening 'social2.png' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php53/lib/php:/storage/content/94/149694/pear/php') in /storage/content/94/149694/cognitus.se/public_html/blog/wp-content/themes/scenic-sanity/functions.php on line 24 Collaborative Case Conceptualization: Working effectively with clients in Cognitive-Behavioral Therapy | Psykoterapi och Utveckling

Boktips: Collaborative Case Conceptualization

3 February, 2010admin Inga kommentarer »

: Working effectively with clients in Cognitive-Behavioral Therapy

Jag är redan influerad av Christine Padesky och hennes sätt att arbeta så det är inte utan en viss förväntan som jag läst Collaborative Case Conceptualization och jag blev inte besviken. Mycket arbete görs under konceptualiseringen och att ha ett strukturerat och innovativt arbetssätt är en grund för att också lyckas i terapirummet och även om jag är blott en ivrig novis så vill jag säga att detta är en av de bättre böckerna i ämnet.

De utgår från en konceptualiseringsprocess i tre steg som följer med under arbetets gång och i takt med att terapin fördjupas så gör även konceptualiseringen. Metodiken som presenteras för att formulera, testa och arbeta med konceptualiseringen känns fräsch och praktiskt gångbar. Alla interventioner ska vara skräddarsydda för patientens individuella problematik och tas upp i den gemensamt överenskomna konceptualiseringen. Det är tacksamt med god genomgång hur arbetet med att komma fram till konceptualiseringen, det är inte alltid lätt att nå konsensus med en klient om vad som bör ligga högt i hierkin. Mycket fokus ligger på att bygga upp nya eller förstärka gamla strategier och färdigheter som är mer adekvata och ger uthållighet och förmågan att utstå psykologisk stress. Boken innehåller också praktiska exempel, tips och övningar för både patient och terapeut som enkelt går att översätta vid behov.

Det jag finner så hållbart och funktionellt är fokuseringen på konceptualiseringen istället för fokuseringen på problemet direkt och tidigare då konceptualiseringen hamnade lite i skymundan så är det centralt i den här processen. Genom konceptualiseringen så håller vi oss på rätt “target” och gör det vi ska, det vi kommit överrens med vår klient att göra vilket ökar vår effektivitet och chansen att vi faktiskt gör det vi satt oss ut och kommit överrens om att göra.

Collaborative Case Conceptualization

Här följer tre omdömen av världskända experter inom området:

“An important and timely book that will be of great interest to clinicians and researchers. CBT texts rarely provide detailed guidance on conceptualization. Written by internationally recognized experts, this book fills the gap by providing clinicians with numerous insightful tips about how to develop conceptualizations, and, crucially, how to link those conceptualizations to interventions. Ways of teaching conceptualization are outlined, and a much-needed research agenda for the area is advanced. A major achievement.” – David M. Clark, Institute of Psychiatry, Kings College London, United Kingdom

“What a marvelous addition to the conceptualization literature! This intriguing book compellingly fuses theoretical acuity, in-depth research understanding, and true clinical creativity. Extended case examples bring the text vividly to life, and the innovative emphasis on fostering clients’ resilience and strengths adds a unique dimension to conceptualization work. An essential guide for the novice and a rich source of new ideas and inspiration for experienced cognitive therapists.” – Melanie Fennell, Department of Psychiatry, University of Oxford, UK

“This book sets a gold standard for how to develop individualized case conceptualizations with our clients. While cognitive therapy has always emphasized partnership between therapist and client, Kuyken, Padesky, and Dudley demonstrate a radical commitment to collaboration that brings new insights into how the client can be at the center of every therapy. I was especially delighted by the three-chapter demonstration of how conceptualization occurs over time with a single client. Offering a real-world illustration of the approach, this in-depth example shows how conceptualizations can evolve to become both more encompassing and simpler. Another innovative hallmark of the authors’ model is its incorporation of client strengths at each stage. This book is destined to be one of the most important and widely used works on case conceptualization for many years to come.” – Aaron T. Beck, University Professor of Psychiatry, University of Pennsylvania Medical School, USA

“The authors have combined their impressive strengths as CBT practitioners, teachers, and researchers to develop a new, empirically grounded model of case conceptualization. At its core is a collaborative relationship between therapist and client and an explicit focus on recognizing and building client resilience. This model is a flexible tool that will aid therapist, client, and supervisor throughout therapy. Rich with case examples, the book will be a welcome addition to graduate courses on psychotherapy or case formulation.” – Tracy D. Eells, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences and Associate Dean for Faculty Affairs, University of Louisville School of Medicine, USA

Det finns nu ett smakprov från boken att ladda ner från artikelbeskrivningen och du kan även lyssna på en podcast där författarna diskuterar boken i detalj. Glöm inte bort att Christine Padesky kommer till Sverige nu i maj och håller workshops i både göteborg och stockholm. Jag är nyfiken för hur andra upplevde den här boken så skriv gärna en kommentar eller om ni hellre vill det ett mail.

Taggar: , , , ,

Var med och diskutera

*